Styre

Medlemsskap

Historikk

ELO

Linker

Lover

Turneringsreglement

Premiereglement

   

Historisk oversikt       Klubbmestere og formenn       Æresmedlemmer

 

 

Historisk oversikt 1936 - 2010

 

FORANLEDNING.

På årsmøtet til Sandefjords Sjakklubb i 1936 kom det en skriftlig anmodning fra Sjakklubben Odin i Oslo undertegnet av Sigurd og Rolf Heiestad om å protestere overfor Norges Sjakkforbunds ledelse.  Dette hadde nemlig vedtatt å sende lag til sjakkolympiaden i nazi-Tyskland i 1936.
Det ble en opprivende diskusjon om dette på årsmøtet.  Her hadde en rekke av klubbens passive medlemmer møtt fram, og takket være disses stemmegivning ble Odins anmodning nedstemt.


Flere av klubbens medlemmer: Arthur Unneberg, Arthur Andresen,  Sverre Jenssen med flere forlot møtet i protest mot avgjørelsen og meldte seg ut av klubben. Otto Johansen sympatiserte med disse, men ønsket å vinne sin 3. aksje i den såkalte Bergene-Pokal og ble igjen, men ville ikke motta noe valg til styre.


En uke senere møttes Otto Johansen og Arthur Unneberg, og Otto Johansen ble bedt om å gå i spissen for å danne en ny klubb. Johansen forteller at det var med tungt hjerte han gikk med på dette, fordi han derved mistet sjansen til 3. aksje i ovennevnte pokal. - Det hører med til historien at Otto Johansen ble ekskludert fra Sandefjords Sjakklubb, fordi han hadde glemt å melde seg ut av klubben.
Forholdet mellom de to sjakklubber var den første tiden meget spent, men etterhvert jevnet det seg ut og det ble etablert et godt samarbeide.
 

STIFTELSEN.

Den 17. desember 1936 møttes 13 sjakkspillere i røkesalongen på Kafistova i Sandefjord for å stifte en ny sjakklubb i Sandefjord.

 

Initiativtagerne var:
Arthur Unneberg Otto Johansen Sverre Jenssen  Arthur Andresen
Thor Kultorp Ludv. Andersen Olav Hansen Nils Larsen 
Johan Johansen

Alle hadde vært medlemmer av Sandefjord  Sjakklubb. Foruten initiativtagerne meldte følgende seg inn i den nye klubben, som etter forslag av Otto Johansen fikk navnet "CAISSA" etter sjakkgudinnen:
 
Arne Peterson Ingvald Knutsen Einar Sollie Viktor Falk

Som klubbens første styre ble valgt:
Formann: Sverre Jenssen
Viseformann: Thor Kultorp
Kasserer: Otto Johansen
Sekretær: Arthur Unneberg
Styremedlem: Nils Larsen

LOKALITETER.

De to første år spilte man på Kaffistova og etter å ha vært på kafeene "Cecil", "Torvstevnet" og "Fønix" fikk klubben gjennom hele krigstiden fast tilholdssted på kafe "Humlen".  I 1946 var man igjen på reisefot og skiftet mellom å spille på Rismyhr og Fønix før man fikk fast spillested igjen på Håndverkeren.  Da Håndverkeren brant i 1961, spilte man en sesong på Atlantic.  Etter dette har man spilt på Røde-Korshuset i Prinsensgt, hvor klubben i en periode i begynnelsen på 60-tallet hadde egne lokaler i toppetasjen.  Disse ble dessverre ikke tatt skikkelig vare på og tilslutt måtte man frasi seg disse. Dette var meget trist, idet mange av klubbens medlemmer hadde nedlagt et betydelig arbeide på disse. - Videre har man spilt på Abeidslederen på Torvet siste halvdel på 60-tallet og først på 70-tallet, deretter Globusgården, Røde-korshuset igjen og Helse- og Velferdsentralens lokaler i Rosenvoldsgt. 30.- Fra Rosenvoldsgt. 30 gikk turen til Hotel Atlantic igjen hvor man spilte på slutten av 80-tallet. Deretter hadde man et års tid i gratis lokaler i Sparebanken NORS lokaler hvoretter man spilte to år på restaurant Gadella fra 1990 til 1992. Høsten 92 fikk man nye lokaler igjen. Denne gang på samme sted som tidligere Håndverkeren, idet Sandefjord Bridgeklubb tilbød oss å leie sine lokaler i 3. etg. ved siden av Ludls restaurant. Fra 1995 til sommeren 2001 spilte vi i Folkets hus på torvet, før vi fra høsten av flyttet til Stockfleths gt 26.
 

TURNERINGSVIRKSOMHET.

Gjennom hele klubbens historie har man spilt to faste turneringer i sesongen, nemlig høst- og vårturnering. Sistnevnte turnering har hatt status som klubbmesterskap. Fra 80-tallet har man i tillegg arrangert fast en hurtigsjakkturnering på høsten og en lignende på våren. Sistnevnte har status som Sandefjordsmesterskap i hurtigsjakk. Dessuten har man innført klubbmesterskap i lynsjakk som arrangeres på avslutningen i mai.

 

Bortsett fra de første årene hvor Otto Johansen og Sverre Jenssen nok var de sterkeste, var de neste 35 år preget av klubbens dominerende spiller, Trygve Nalum. Den eneste som var en virkelig konkurrent, var Øyvind Antonsen som hadde sin glanstid på 60-tallet. I perioden etter 1985 har det vekslet mellom flere spillere uten at noen har utpekt seg spesielt. Oversikt over de forskjellige klubbmestere finner du her.

Da klubben feiret sitt 50-års jubileum i 1986 arrangerte man en jubileumsturnering, SANDEFJORD GRAND PRIX. Denne turnering ble en suksess fra første øyeblikk, og har nå blitt en tradisjon. Etter en pause på tre år, var denne i gang igjen i 2001 da turneringen ble arrangert for 13.gang. Den foreløpige deltagerrekorden er fra 2003 hvor det var 104 spillere, deriblant stormestrene Einar Gausel, Leif Erlend Johannessen og Normunds Miezis (LAT).

 

Klubben har hatt en rekke stormestere og andre på besøk som SIMULTANGIVERE. Vi nevner:
Eugen Johnsen, Gideon Stålberg, Herman Pilnik, Arne S.B.Krogdahl, Palle Ravn, Svein Johannessen, Heikki Westerinen og sist men ikke minst, Victor Kortschnoi, mannen som bl. a. er modellen til musicalen Chess. Mange vil sikkert huske Trygve Nalums knusende seier over sistnevnte.

 

NORGESMESTERE

Den første av våre medlemmer til å bli Norgesmester var Gunnar Schulstok i juniorklassen i 1957. Få år senere vant klubbens utvilsomt sterkeste spiller gjennom tidene, Trygve Nalum, klasse mester reserve i Landsturneringen i 1961, dvs. klubbens eget mesterskap. Nalum ble nr 11 i eliteklassen året etter i Hamar.

Etter Nalums sterke prestasjoner skulle det drøye helt til 2005 og Landsturneringen i Sandnes før en Caissa-spiller vant en NM-klasse. Denne gangen var det Ole Richard Tuft i klasse 2 som klarte brasene. Dette ga ikke offisiell NM-tittel, men fortjener likevel oppmerksomhet i denne historiske oppsummeringen.

Det skulle deretter vare helt fram til 2010 før Caissa igjen fikk Norgesmestere, og da fikk vi til alt overmål to stykker. Først i Fredrikstad da Johan-Sebastian Christiansen gikk bort og ble dobbeltvinner ved å vinne både det ordinære mesterskapet og lynsjakk-NM i klasse Lilleputt og senere på høsten da Benjamin Imsrud vant klasse E (11 år) i NM for ungdom på Gausdal.

Disse to lovende ungguttene fulgte også meget bra opp året etter, med seier til Christiansen i kadettklassen og sølv til Imsrud i lilleputtklassen under Landsturneringen i Oslo.


 

LANDSTURNERINGER.

Klubben har ved tre anledninger arrangert NSFs landsturnering og kongress  Første gang i 1961 i forbindelse med 25-års jubileet. Den gang var det 145 deltakere, noe som var deltagerrekord. Turneringen ble avviklet på Park Hotel som forøvrig var ganske nytt.

 

Neste gang klubben arrangerte et Norgesmesterskap, var i 1974. Også den gang ble mesterskapet arrangert på Park Hotel og klubben arrangerte mesterskapet i nært og godt samarbeide med Arnold J. Eikrem. Det var 385 deltakere, noe som igjen var deltagerrekord. Dette skulle indikere at Sandefjord er et populært sted å arrangere sjakkturneringer. 

 

Foreløpig siste gang Caissa arrangerte NM og kongress var i 2012. Denne gangen var spillestedet Sandefjord videregående skole med idrettshall, aula og alle fasiliteter i umiddelbar nærhet. Turneringen ble en arrangementsmessig suksess, selv om deltakerantallet var noe i underkant av forventningene med 437. Turneringens hjemmesider med bilder, omtaler og alle resultater finnes her.

 

ANDRE TURNERINGER.

Som en frukt av landsturneringen i 1974 og samarbeidet med Arnold J. Eikrem, var klubben arrangør av Nordisk Mesterskap i 1975 sammen med Sjakklubben Jarl (=A. Eikrem) samt de til da sterkeste internasjonale turneringer i Norge i 1975 og 1976. Sistnevnte turnering var for øvrig den første i Norge som kvalifiserte til stormesternapp, med fire GM'er på startlisten. Man kan nok si at klubben i denne perioden (1974 - 1976) hadde sin gullalder.

I 1981 arrangerte klubben Det åpne Norgesmesterskap i Hurtigsjakk på Park Hotel, nok en gang i sammen med Arnold Eikrem.
Klubbens ungdomsavdeling har dessuten arrangert Norgesmesterskap i lagsjakk for ungdom. Dette skjedde også i 1981, og mesterskapet ble arrangert i Aulaen på Sandefjord videregående skole i Bugården.

 

NORGES GRAND PRIX

I 1975 etablerte Norges sjakkforbund en nyvinning kalt Norges Grand Prix, og senere Norske Vandrerhjem Grand Prix etter vellykket sponsorjakt. Her ble resultatene fra flere turneringer gjennom sesongen slått sammen for å kåre sammenlagtvinnere i de forskjellige elo-klassene basert på NSF sine NM-klasser. I siste del av 2000-tallet har flere av våre markert seg sterkt her.
Første sammenlagtvinner fra Caissa ble Pål Farmen som vant klasse 2 (elo 1500-1749) i 2007. Dette ble starten på en serie Caissa-seire. Farmens resultat ble fulgt opp av Timmie Nygaard som vant samme klasse i 2008 og deretter Johan-Sebastian Christiansen som vant klasse 5 (elo under 1000) i 2010. Christiansen vant samme år også en utlovet ekstrapremie ved å være den som på landsbasis vant flest seire i GP-syklusen i løpet av sesongen.

Også i 2011 ble GP-syklusen Caissa-dominert, men denne gangen var det Benjamin Imsrud som like godt vant både klasse 3 (1250-1499) og klasse 4 (1000-1249) i 2011. Som Christiansen året før, tok også Imsrud ekstrapremien for flest seire i GP-syklusen - denne gangen i klasse 4.

2012 ble det foreløpig siste året med sammenlagtseier for våre spillere. Igjen var det Johan-Sebastian Christiansen som markerte seg med sammenlagtseier i klasse 1. 


 

Spørsmål eller kommentarer til sidene?

Send dette til webmaster@caissa.no